Forma zkoušky: praktická
Školní rok: 2017/2018
Obor: hotelnictví
Způsob realizace: 20 otázek – 1. den zkoušky losuje za tým otázku losem určený žák, 2. den zkoušky si žáci jednotlivě losují podotázky s náplní práce
Náplň práce
Raut 5 sad po 7 podotázkách značení A – G
Koktejl 5 sad po 7 podotázkách značení A – G
Provoz restaurace 1 sada se 7 podotázkami značení A – G s konkrétními čísly stolů, které žák obsluhuje
Banket bez losování, všichni žáci obsluhují stejný počet hostůDélka zkoušky: 2 dny (2 x 420 minut)
Maturitní otázky z předmětu Technika obsluhy a služeb
1. Restaurace Čertův mlýn – provoz restaurace (servis a obsluha)
Jídelní lístek
Předkrm
- Plněné rajče pažitkovou pěnou
- Vejce s vajíčkovou fáší
- Drůbeží játra na cibulce
- Cuketa s masem a zeleninou
Polévky
- Kuřecí vývar s masem a nudlemi
- Zelná s klobásou
- Kulajda
- Bramborová polévka
Hlavní chod
- Pstruh po mlynářsku, vařené brambory
- Kapr smažený, šťouchané brambory
- Hovězí guláš, houskové knedlíky
- Moravský vrabec, kysané zelí, bramborové knedlíky
- Španělský ptáček, dušená rýže
- Smažený květák, vařené brambory, tatarská omáčka
- Šunkové flíčky zapečené
Moučník
- Perník
- Macecha řezy
- Palačinka s borůvkami
- Pohár karamel
Nápojový lístek
Aperitivy
- Cinzano bianco
- Cinzano rosso
- Karlovarská becherovka
Vína bílá
- a) Pálava
- b) Rulandské šedé
- c) Sylvánské zelené
- d) Rýnský ryzlink
Vína červená
- Neronet
- Rulandské modré
- Merlot
Vína – sekty
Bohemia sekt demi sec
Pivo
- Birel nealko
- Staropramen
- Svijany
Nealkoholické nápoje
- Coca-cola
- Voda perlivá
- Fanta
- Džus ananas
- Džus grapefruit
- Džus pomeranč
- Džus jablko
Teplé nápoje
- Cappucino
- Latté
- Espresso
- Alžírská káva
- Pickwick ovocný
- Pickwick černý
Lihoviny
- Jameson
- Berentzen Sauer Apfel
- Bols Curacao
- Fernet Stock
- Vodka
2. 5. výročí rockového klubu – koktejl (servis a obsluha)
Menu
-
- Grilované kuřecí špízy s dresinkem
- Smažené sýrové kostky, tatarská omáčka
- Pekelné virgino v kabátku
- Švej – ču – žou, dušená rýže
- Myslivecké jablko
- Paštičky s krabím koktejlem
- Lososové závitky
- Smažené bramborové hranolky, smažené bramborové krokety
- Smažené vepřové miniřízečky
- Křepelčí vejce – variace
- Sýrové kanapky – variace
- Chuťovky s čabajkou
- Švestky ve slanině
- Tiramisu
- Ananasová psaníčka
- Esíčková roláda
Nápoje
- Pina Colada
- Tequilla sunrise
- Alexander Brandy
- Planeta jezer
- Mojito
- Pivo alkoholické
- Pivo nealkohlické
- Tonic
- Mattoni
- Džus (grapefruit, pomeranč, kaktus, ananas)
- Coca-cola
- Spreit
- Fanta
- Káva espresso, latté
3. Pohádkový les – raut (servis a obsluha)
Menu
-
- Rybí filé na egyptský způsob
- Kuřecí prsíčka smažená
- Květák a brokolice se sýrovou omáčkou
- Kachna na pomerančích
- Vepřová šunka na kosti
- Kuřecí roláda plněná broskví
- Losos s bylinkovým máslem
- Panenka ve slanině
- Hovězí vývar s domácími nudlemi
- Slaný závin
- Šopský salát
- Těstovinový salát s kuřecím masem
- Vařený chřest s holandskou omáčkou
- Bramboráčky
- Nakládaný hermelín
- Chlebíčky – variace
- Tataráček
- Rajčata s mozzarelou
- Jahodové řezy
- Ovocné špízy s čokoládou
- Žloutkové řezy
Nápojový stůl
- Víno bílé
- Víno červené
- Pivo alkoholické
- Pivo nealkoholické
- Džus ananasový, jablkový, kaktusový, pomerančový, hruškový
- Coca-cola, fanta, sprite, tonic, Mattoni
- Káva espresso, latté, alžírská
- Čaj bílý, zelený, černý, ovocný
4. Slavnostní zásnuby – slavnostní banket (servis a obsluha)
Menu
Aperitiv dle menu
Polévka Hovězí vývar s masem a nudlemi
Teplý předkrm Plněné cuketky
Hlavní chod Kuřecí prsíčka plněná šunkou a hermelínem, smažené bramborové hranolky
Dezert Tiramisu
Espresso
Digestiv dle menu
Nabídka nápojů
Aperitiv mimo tabuli (mražená slivovice, vodka, becherovka, Cinzano bianco, Cinzano rosso,Martini)
Bílá vína dle nabídky
Červená vína dle nabídky
Pivo dle nabídky
Digestiv mimo tabuli (vodka, brandy whisky, Baileys, Grand Marnier)
5. Restaurace Na Peronu (servis a obsluha)
Jídelní lístek
Předkrm
-
- Nakládaný hermelín
- Tatarský biftek
- Gratinované papriky
- Granadské žampiony
Polévky
-
- Kuřecí vývar s masem a nudlemi
- Čočková polévka
- Frankfurtská polévka
- Pórková polévka s vejcem
Hlavní chod
- Segedínský guláš speciál, houskové knedlíky
- Plněný paprikový lusk, těstoviny
- Cmunda po kaplicku
- Kuřecí přírodní řízek, smetanové brambory, tomatový salát
- Květák a brokolice se sýrovou omáčkou, vařené brambory
- Hovězí na česneku, špenát, bramborové knedlíky
- Burgundská hovězí pečeně, karlovarské knedlíky
Moučník
- Meruňkové řezy
- Žloutkové řezy
- Dukátové buchtičky
- Palačinka se zmrzlinou
Nápojový lístek viz otázka č. 1
- Oslava narozenin – slavnostní banket (servis a obsluha)
Menu
Aperitiv dle menu
Předkrm Rostbífové rolky se salátem Waldorf
Polévka Polévka z barevné čočky s uzenou slaninou
Hlavní chod Vepřové medailonky s bylinkovým máslem, bramborové noky
Dezert Zmrzlinový pohár s čerstvým ovocem
Espresso
Digestiv dle menu
Nabídka nápojů
Aperitiv mimo tabuli (mražená slivovice, vodka, becherovka, Cinzano bianco, Cinzano rosso,Martini)
Bílá vína dle nabídky
Červená vína dle nabídky
Pivo dle nabídky
Digestiv mimo tabuli (vodka, brandy whisky, Baileys, Grand Marnier)
- Den bláznů – koktejl (servis a obsluha)
Menu
-
- Smažené sýrové kostky, tatarská omáčka
- Špízy pana rozhodčího
- Tataráček
- Krevetový koktejl
- Granadské žampióny
- Švej-ču-žou, dušená rýže
- Pečené kuřecí paličky
- Smažené bramborové hranolky, smažené bramborové krokety
- Lososové kanapky, závitky
- Sýrové kanapky – variace
- Chuťovky s čabajkou
- Plněná cherry rajčátka
- Mandlové kuličky
- Ovocné košíčky
- Tiramisu
- Ovocná pěna
Nápoje
- Mojito
- Alexander Brandy
- Pina colada
- Planeta jezer
- Tequila sunrise
- Tonic
- Pivo alkoholické
- Pivo nealkoholické
- Džus grapefruit
- Džus kaktus
- Džus pomeranč
- Džus ananas
- Mattoni
- Coca-cola
- Fanta
- Sprite
- Káva espresso, latté
- Slavnostní vyhlášení vítěze soutěže módních návrhářů – raut (servis a obsluha)
Menu
-
- Nadívaná kuřecí roláda
- Kuřecí prsíčka s hlávkovým salátem
- Anglický rostbíf s waldorfským salátem
- Kuře Chop-suey, dušená rýže
- Vepřová šunka na kosti
- Hovězí guláš
- Rybí filé po cikánsku
- Kuřecí roláda plněná broskví
- Kachna na pomerančích
- Lososový tatarák
- Slaný závin
- Sýrová roláda
- Zeleninový aspik
- Kanapky se šunkovou pěnou
- Paštičky s krabím salátem
- Chlebíček sýrový – variace
- Těstovinový salát
- Meruňkové řezy
- Kokokávové řezy¨
- Rajčata s mozarellou
- Manhattonská roláda
Nápojový stůl
Víno bílé
Víno červené
Pivo alkoholické
Pivo nealkoholické
Džus ananasový, jablkový, kaktusový, pomerančový, hruškový
Coca-cola, fanta, sprite, tonic, Mattoni
Káva espresso, latté, alžírská
Čaj bílý, zelený, černý, ovocný
- Čajomír – zahájení festivalu čajů – raut (servis a obsluha)
Menu
-
- Vepřová šunka na kosti
- Gratinované filé pařížské
- Vařený chřest s holandskou omáčkou
- Losos s bylinkovým máslem
- Těstovinový kuřecí salát
- Bramborové krokety s gorgonzolou
- Hovězí vývar s domácími nudlemi
- Kuře Kung-pao, dušená rýže
- Pařížský zapečený květák
- Smetanové brambory
- Plněná vejce – variace
- Žloutkové věnečky
- Šopský salát
- Panenka ve slanině
- Sýrová roláda
- Pizza šneci
- Chlebíčky – variace
- Lososový tataráček
- Ovocná mísa rautová
- Míša řezy
- Malinová panacota
Nápojový stůl
-
- Víno bílé
- Víno červené
- Pivo alkoholické
- Pivo nealkoholické
- Džus ananasový, jablkový, kaktusový, pomerančový, hruškový
- Coca-cola, fanta, sprite, tonic, Mattoni
- Káva espresso, latté, alžírská
- Čaj bílý, zelený, černý, ovocný
- Restaurace Světoběžník – provoz restaurace (servis a obsluha)
Jídelní lístek
Předkrmy
-
- Parmské prosciutto s fíky
- Meloun v parmské šunce
- Vejce na moskevský způsob
- Pekingský jazyk
Polévky
- Ruský boršč
- Tagliatella s brokolicí
- Čínská zelná polévka
- Minestrone
Hlavní chod
- Turecký kebab, tzatziki, hranolky
- Treťjakovská fašírka, bramborová kaše, zelný salát s koprem
- Švej-ču-žou, rýže
- Kuře kung pao, rýže
- Lasagne s krůtím masem
- Řecká musaka
- Gnocci se sýrovou omáčkou
Moučník
- Mandlový sen
- Smažené banány s medem a kokosem
- Tiramisu
- Kávová panna cotta
Nápojový lístek – viz otázka č. 1
- 5. výročí založení baru Peklo – koktejl (servis a obsluha)
Menu
-
- Smažené vepřové miniřízečky s dresinkem
- Masové kuličky
- Smažené žampióny s česnekovým dresinkem
- Grilované kuřecí špízy s dresinkem
- Rostbífové rolky s waldorfským salátem
- Vepřová panenka ve slanině
- Sýrové kanapky – variace
- Plněná křepelčí vejce – variace
- Kanapky se salámem
- Paštičky s krabím masem
- Ovocné košíčky
- Kávová panacota
- Žloutkové věnečky
- Jahodové minidezerty
Nápoje
-
- Pina Colada
- Tequila sunrise
- Alexander Brandy
- Mojito
- Planeta jezer
- Pivo alkoholické
- Pivo nealkoholické
- Mattoni
- Džus pomerančový
- Džus grapefruitový
- Džus ananasový
- Džus ananasový
- Coca-cola
- Sprite
- Tonic
- Fanta
- Káva espresso, latté
- Pivní slavnosti – raut (servis a obsluha)
Menu
-
- Cibulová polévka se smaženými krutony
- Vepřový guláš
- Střapačky se zelím
- Vepřová šunka na kosti
- Miniřízečky kuřecí
- Kachna na pomerančích
- Nakládaný hermelín
- Slaný závin
- Pekelné virgino v kabátku
- Smažené bramborové hranolky, smažené bramborové krokety
- Kanapky s paštikovou pěnou
- Kanapky s česnekovou pěnou
- Chuťovky s čabajkou
- Minibramboráčky
- Zeleninový salát skládaný
- Domácí koláčky (tvaroh, povidla, mák)
- Plněná vejce – variace
- Čokoládová fontána s ovocnými špízy
- Esíčková roláda
- Griliášová roláda
- Čokoládová pěna
Nápojový stůl
Víno bílé
Víno červené
Pivo alkoholické
Pivo nealkoholické
Džus ananasový, jablkový, kaktusový, pomerančový, hruškový
Coca-cola, fanta, sprite, tonic, Mattoni
Káva espresso, latté, alžírská
Čaj bílý, zelený, černý, ovocný
- Restaurace Vitalia – provoz restaurace (servis a obsluha)
Jídelní lístek
Předkrm
-
- Capresse
- Vařený chřest s holandskou omáčkou
- Kuřecí salát s jablkem
- Plněné rajče pažitkovou pěnou
Polévky a pasty
- Kuřecí vývar s masem a nudlemi
- Zeleninová polévka
- Sýrová pórková polévka
- Tarator
Hlavní chod
- Kuskus se zeleninou a masem
- Plněná cuketa s masem a zeleninou, vařené brambory
- Tuniský sen , vařené brambory
- Kuřecí rizoto, tomatový salát
- Losos s holandskou omáčkou, bramborové noky
- Anglický rostbíf, ratattouille, vařené brambory
- Zapečený pórek se šunkou
Moučník
- Míša řezy
- Jablečný závin s ořechy
- Ovoce s tvarohem
- Borůvkový dort se zakysanou smetanou
Nápojový lístek – viz otázka č. 1
- Filmový festival v Karlových Varech – zahájení – koktejl (servis a obsluha)
Menu
-
- Smažené kuřecí miniřízečky
- Smažený sýr
- Masové kuličky, dresinky
- Grilované kuřecí špízy
- Kuřecí paličky s ostrou omáčkou
- Lososový závitek
- Paštičky s krabím koktejlem
- Pizza šneci
- Sýrové kanapky s olivou
- Halušky s uzeným masem
- Sýrové fondy
- Ovocné košíčky
- Jahodový mousse
- Žloutkové věnečky
Nápoje
-
- Pina Colada
- Tequila sunrise
- Planeta jezer
- Alexander Brandy
- Mojito
- Pivo alkoholické
- Pivo nealkoholické
- Tonic
- Mattoni
- Džus grapefruitový
- Džus pomerančový
- Džus kaktusový
- Džus ananasový
- Coca-cola
- Spreit
- Fanta
- Káva espresso, latté
- 3. výročí založení CA RadVia – slavnostní banket (servis a obsluha)
Menu
Aperitiv dle menu
Předkrm Košíčky s listového těsta s paštikovou pěnou a brusinkovým přelivem
Polévka Kuřecí vývar s játrovými knedlíčky
Hlavní chod Svíčková na smetaně, jemné houskové knedlíky, brusinky
Dezert Jahodové řezy
Espresso
Digestiv dle menu
Nabídka nápojů
Aperitiv mimo tabuli (mražená slivovice, vodka, becherovka, Cinzano bianco, Cinzano rosso,Martini)
Bílá vína dle nabídky
Červená vína dle nabídky
Pivo dle nabídky
Digestiv mimo tabuli (vodka, brandy whisky, Baileys, Grand Marnier)
- Otevření country clubu – koktejl (servis a obsluha)
Menu
- Kuře Kung-pao, dušená rýže
- Smažený sýr, tatarská omáčka
- Pekelné virgino v kabátku
- Grilované kuřecí špízy, dresink
- Kuřecí aspik
- Grilovací klobásky, dresink
- Smažené bramborové hranolky, smažené bramborové krokety
- Švestky ve slanině
- Lososový tataráček
- Špízy z parmské šunky a vodního melounu
- Cherry rajčátka s mozzarellou
- Masové fondy
- Kanapky s kuřecím masem – variace
- Ovocné košíčky
- Jahodový Mousse
- Tiramisu
Nápoje
- Tequila sunrise
- Pina Colada
- Planeta jezer
- Alexander Brandy
- Mojito
- Pivo alkoholické
- Pivo nealkoholické
- Tonic
- Mattoni
- Džus grapefruitový
- Džus pomerančový
- Džus kaktusový
- Džus ananasový
- Coca-cola
- Spreit
- Fanta
- Káva espresso, latté
- Vinařství v Čechách a na Moravě – raut (servis a obsluha)
Menu
- Vařený chřest s holandskou omáčkou
- Krevetový koktejl
- Rybí filé na egyptský způsob
- Kachna na pomerančích
- Kuřecí vývar s játrovými knedlíčky
- Špízy pana rozhodčího
- Minivepřové řízečky
- Lososové vejce
- Smetanové brambory
- Zeleninové lasagne
- Losos s bylinkovým máslem
- Pizza šneci
- Švestky ve slanině
- Sýrová roláda
- Sýrové kanapky
- Tiramisu
- Jahodové řezy
- Čokoládová fontána s ovocem
- Rajčata s mozzarelou
- Plněná vejce – variace
- Manhattonská roláda
Nápojový stůl
-
-
- Víno bílé
- Víno červené
- Pivo alkoholické
- Pivo nealkoholické
- Džus ananasový, jablkový, kaktusový, pomerančový, hruškový
- Coca-cola, fanta, sprite, tonic, Mattoni
- Káva espresso, latté, alžírská
- Čaj bílý, zelený, černý, ovocný
-
- Státní návštěva z Marsu – slavnostní banket (servis a obsluha)
Menu
Aperitiv dle menu
Předkrm Slaný závin s provensálským kořením
Polévka Žampiónový krém
Hlavní chod Losos s bylinkovým máslem, smetanové brambory
Dezert Čokoládové minidezerty
Alžírská káva
Digestiv dle menu
Nabídka nápojů
Aperitiv mimo tabuli (mražená slivovice, vodka, becherovka, Cinzano bianco, Cinzano rosso,Martini)
Bílá vína dle nabídky
Červená vína dle nabídky
Pivo dle nabídky
Digestiv mimo tabuli (vodka, brandy whisky, Baileys, Grand Marnier)
- Zámecká restaurace – provoz restaurace (servis a obsluha)
Jídelní lístek
Předkrm
- Šunková rolka s křenovou šlehačkou
- Zapečený pórek se šunkou
- Kaviárové vejce
- Houbové ragú na smetaně
Polévky
- Kuřecí vývar s masem a nudlemi
- Consommé s vaječnou sedlinou
- Ragú polévka
- Brokolicový krém s krutonky
Hlavní chod
- Svíčková na smetaně, houskové knedlíky
- Vepřová pečeně, ratattoule, bramborové krokety smažené
- Květák a brokolice se sýrovou omáčkou, vařené brambory
- Panenka s houbovou omáčkou, americké brambory
- Pstruh na másle, šťouchané brambory
- Kuřecí Cordon blue, batátová kaše
- Krkovice na jalovci, červené zelí, bramborové knedlíhy
Moučník
- Palačinky s čokoládou
- Borůvkový dort se zakysanou smetanou
- Maliny se šlehačkou a zmrzlinou
- Pařížský banán
Nápojový lístek – viz otázka č.1
- Velikonoce – slavnostní banket (servis a obsluha)
Menu
Aperitiv dle nabídky
Studený předkrm Vejce Casino
Polévka Jarní zeleninová polévka
Hlavní chod Plněná kuřecí roláda, vařené brambory
Moučník Velikonoční řezy
Alžírská káva
Digestiv dle nabídky
Nabídka nápojů
Aperitiv mimo tabuli (mražená slivovice, vodka, becherovka, Cinzano bianco, Cinzano rosso,Martini)
Bílá vína dle nabídky
Červená vína dle nabídky
Pivo dle nabídky
Digestiv mimo tabuli (vodka, brandy whisky, Baileys, Grand Marnier)
Způsob realizace týmové práce
Třída je rozdělena na skupiny A1, A2, B1, B2.
Každý žák vykonává zkoušku z předmětu technika obsluhy a služeb dva dny podle následujícího organizačního plánu:
A1: zkouška z TOS pondělí + úterý
B1: zkouška z TOS úterý + středa
A2: zkouška z TOS středa + čtvrtek
B2: zkouška z TOS čtvrtek + pátek
První den zkoušky probíhá vždy losování tématu (téma losuje losem určený žák). Druhý den losuje žák náplň práce. U rautu servis tří pokrmů, u koktejlu servis dvou pokrmů a dvou
nápojů, u provozu restaurace si žák losem určí obsluhované stoly. U banketu servírují a obsluhují žáci stejné menu a stejný počet hostů.
Formy realizace:
- raut pro 45 – 50 osob, obsluha a servis
– při společenském rautu servírují žáci pokrmy (v počtu tří na jednoho žáka) a nápoje podle menu . Sortiment bude nabízen u studeného, teplého a nápojového stolu a bude volen v souladu s tématem praktické maturitní zkoušky. Každý žák bude hodnocen za přípravu prostor na dané téma a servis a podávání tří konkrétních pokrmů dle hodnotící tabulky. Podávané pokrmy si žák bude losovat z připraveného menu druhý den zkoušky.
- koktejl pro 45 – 50 osob, obsluha a servis
– při společenském koktejlu se výběr sortimentu soustředí zejména na nápoje. Žáci servírují pokrmy a nápoje podle zadaných kalkulací a receptur. Každý žák bude hodnocen za přípravu prostor na dané téma a za servis konkrétních dvou pokrmů a míchání konkrétních dvou nápojů dle hodnotící tabulky. Servírované pokrmy a nápoje budou losovány z připraveného menu druhý den zkoušky. Pokrmy studené a teplé kuchyně budou podávány obsluhou formou nabídky z mís. Konzumace pokrmů a nápojů bude prováděna ve stoje.
- provoz restaurace – 45 osob, obsluha a servis
– žáci servírují pokrmy a nápoje dle jídelního lístku. Jídelní lístek umožňuje výběr ze čtyř předkrmů, čtyř polévek, šestnácti hlavních chodů a čtyř moučníků . Provoz jídelny restaurace poběží od 12.00 – 15.00, předpokládaný počet hostů restaurace je 45 osob. Čísla stolů, které bude žák obsluhovat, bude losován druhý den zkoušky. Každý žák bude hodnocen za přípravu prostor na dané téma a za servis dle hodnotící tabulky.
- slavnostní banket pro 21 osob, obsluha a servis
– žáci servírují pětichodové menu, servis nápojů obsahuje aperitiv a digestiv. Každý žák je hodnocen za přípravu prostor na dané téma a za servis menu pro 3 osoby dle hodnotící tabulky.
Schválil dne 15.9.2017 Ing. Milan Novotný ředitel školy